Forandringsprocessen
Du opnår ikke en varig forandring fra den ene dag til den anden – forandring er en proces, som kræver tid og energi. Derfor må du være indstillet på, at der skal en indsats til. Det meste af din forandring vil ske mellem vores sessioner og det er også mellem vores sessioner, hvor din indsats bliver størst.
For at opnå en varig forandring, er du nødt til at øve dig i at se tingene fra andre perspektiver, skifte fokus, håndtere dine følelsesmæssige reaktioner, arbejde med dine tankemønstre og hvad der ellers skal til for at løse dine problemer.
Som din psykolog i Aarhus C vil jeg hjælpe med, at forandringsprocessen bliver så nem som mulig, men samtidig målrettet og effektiv. Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf. +45 29 70 22 82 eller sende en sikker mail via kontaktformularen her på siden.
Åbenhed og ærlighed
Åbenhed og ærlighed er den nødvendige indgang til at du kan begynde med at arbejde med dine problemer. Selv om det kan være svært, spilder du din tid ved ikke at åbne op omkring dine problemer og være ærlig, både over for mig og over for dig selv. Jeg vil selvfølgelig gøre mit allerbedste for at skabe trygge rammer med plads til fortrolighed.
Øvelse
For at skabe en bedring, er du nødt til at øve dig. Jeg vil hjælpe dig med at forstå, hvordan du fungerer på det psykologiske niveau og derefter vil vi i fællesskab finde passende redskaber og strategier til at overkomme dine problemer. Jeg vil støtte dig i processen og hjælpe med at motivere dig, mens du bliver nødt til at øve dig i at bruge de nye strategier og integrere dem i dit daglige liv.
Delmål
Vi vil tage et skridt ad gangen, hvor det vigtigste bliver at finde ud af, hvilke delmål er realistiske at opnå for dig dér, hvor du er.
Når du lykkes med den opgave der skal løses, får du lyst til at tage næste skridt. Hvis ambitionerne derimod er for store, er der risiko for et nederlag og risiko for at du mister mod og tro på, at forandring er mulig.
Små skridt er oftest den hurtigste vej frem.
Vedvarende indsats
Vedvarende indsats er essentiel for at du succesfuld kan lave om på dine uhensigtsmæssige mønstre. Ligesom dine uhensigtsmæssige mønstre blev bygget op ved at du gentog dem igen og igen, skal der regelmæssige gentagelser af at bruge de nye strategier til, for at du kan opbygge nye vaner og mere hensigtsmæssige måder at håndtere dine følelser og tanker på.
Og ligesom dine problemer ikke opstod fra den ene dag til den anden, kræver det tid for at de nye strategier kan gentages tilstrækkelig mange gange for at de bliver til nye vaner.
Jeg bruger en blanding af forskellige terapeutiske metoder, dels fordi jeg forsøger at tilpasse det terapeutiske forløb den enkelte person, og dels fordi metoderne har forskellige brugbare elementer.
Med kognitiv terapi vil vi kigge på tankernes magt, på hvordan de kan fastholde dig i et ugunstigt syn på dig selv og dine problemer, samt på hvordan de i stedet kan bruges på en konstruktiv måde.
Metakognitiv terapi bliver ligeledes brugt til at lære at kontrollere dine tanker, dog med et udgangspunkt i at minimere og “lukke ned” for de negative tanker, bekymringer og grublerier.
Disse to metoder kan ses som komplementerende og kan med fordel bruges i kombinationen med hinanden, til trods for deres forskellige forståelser for hvad der ligger til grund for de forskellige psykiske problemer og hvordan man løser dem.
Mindfulness bliver brugt til at mærke efter, hvad der foregår inde i dig og hvilke signaler din krop sender. Desuden bliver det brugt til at lære, hvordan du generelt kan være mere til stede – mere i nuet, som det populært hedder – og på den måde blive bedre til at forholde dig til det, der foregår her og nu, i stedet for at dvæle ved fortiden eller forsøge at gætte dig til hvad der skal ske i fremtiden.
Endvidere er jeg inspireret af psykodynamisk tilgang, der lægger vægt på den enkeltes egne processer med at finde løsninger på problemerne; gestaltterapi og dens måde at opfatte mennesket som en helhed, hvor alle de forskellige dele er forbundet med hinanden og påvirker hinanden; af eksistentialisme med dens forståelse af, at vi alle er individer med vores egen historie; af positiv psykologi med dens fokus på hvordan vi kan styrke vores ressourcer og hvordan vi kan opnå et godt liv – for at nævne nogle af dem.
Når det er sagt, er det vigtigste for mig at skabe en god atmosfære med åbenhed og tillid. Uanset hvilke metoder der bliver brugt, er en god kontakt og en god forståelse mellem klienten og terapeuten det vigtigste udgangspunkt for et godt og udbytterigt forløb.
Mennesker er komplekse væsener og som sådanne både ens og forskellige fra hinanden.
Vores ligheder
Genetisk set er der 99,5% lighed mellem mennesker. Selv om den sidste 0,5% kan give store variationer – specielt i kombinationen med påvirkninger fra omgivelserne, fungerer vi mennesker grundlæggende ens, både på det fysiske og på det psykiske niveau. De basale kropslige funktioner er ens for alle. Vi oplever de samme følelser og genkender dem hos hinanden. Vi har brug for kontakt med andre mennesker, vi har brug for kærlighed og omsorg, og vi reagerer på lignende måder på mangel på det. Vi har brug for at udfolde os og vi har brug for respons og forståelse. Som mennesker er vi således på mange måder ens.
Vores forskelle
På den anden side er vores liv en samling af utallige personlige oplevelser, som i større eller mindre grad indvirker på hvem vi er og hvordan vi betragter verden. Vi har alle minder om nogle særlige begivenheder i vores liv, som huskes klart og aldrig forsvinder fra vores hukommelse. Nogle gange oplever vi en personlig forandring grundet sådanne oplevelser. Andre gange bliver vi først klar over, hvordan forskellige oplevelser har påvirket vores liv, når vi kigger tilbage på det. Og andre gange igen når vi slet ikke at opfange disse påvirkninger.
Vi registrerer oplevelser med vort eget sanseapparat. Vi oplever dem på vores egen måde, afhængigt af hvordan oplevelserne bliver bearbejdet – til dels grundet vores medfødte prædispositioner, og til dels grundet alt det vi har lært gennem livet. Alle disse oplevelser, samt hvordan vi forholder os til de forskellige situationer og informationer, danner vores unikke livshistorie. Ligesom vi er ens, er vi også forskellige og unikke.
Ligheder og forskelle
Ligheder mellem mennesker gør det muligt at observere og lære om de forskellige mekanismer, som gør sig gældende i menneskets tilværelse. Det gælder både de fysiske og de psykiske aspekter, som er to sider af samme sag – det at være et menneske, og som påvirker hinanden indbyrdes (derfor kan f.eks. mennesker med alvorlig depression blive fysisk syge, ligesom en alvorlig fysisk skade kan føre til depression). Vi kender mere og mere til de forskellige fysiske problemer og er i stand til at kurere mange sygdomme og fysiske skader, og efterhånden kender vi også mere og mere til de psykiske problemer og hvordan man kan afhjælpe dem.
Forskelle mellem mennesker gør det nødvendigt, at vi kigger på netop din historie og på hvordan den har formet dig til at blive den person du er. De bedste løsninger på vore problemer findes i os selv og vores fælles opgave gennem forløbet bliver at afdække din unikke situation, dine ressourcer og dine problemområder, for derefter at finde muligheder for at håndtere den uønskede situation. Samtidig kommer du i forløbet til at kende dig selv bedre, hvilket gør dig bedre i stand til at håndtere fremtidige livssituationer og forhøjer din livskvalitet.